dinsdag 3 juni 2014

ONDERZOEKSVERSLAG

KOP wilt het groter aanpakken, zich bekend maken bij meer mensen, dit door middel van zich laten zien op festivals. Ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ik voor dat ik de opdracht kreeg nog nooit echt van KOP had gehoord. Aan mij is de taak om er voor te zorgen dat ik een mobiel platform maak waarbij er spullen verkocht kunnen worden, mensen kunnen chillen en informatie kunnen krijgen over wat KOP doet. Dit moet gebeuren door opvallend te zijn. Door LEGO als inspiratie te gebruiken, wilde ik bouwblokken creeren die konden gebruikt worden om te stapelen en waarbij je spullen kwijt kon, om spullen tentoon te stellen en om op te slaan, de blokken werden later zelfs banken. De inspiratie komt door mijn eerste blik op de KOP-website.


AppleMark

Ik heb niet voor de letterlijke versie van LEGO gekozen, dit omdat ik ze niet wil nadoen, daarom heb ik stalen buizen gebruikt, dit om het steviger te maken, aangezien het ook hufterproof moet zijn.

AppleMark

Bovenstaande afbeelding laat zien hoe de bouwblokken opgestapeld moeten worden, dit zorgt voor ruimte tussen de blokken, deze ruimte zorgt ervoor dat je erdoorheen kan kijken maar niet heel goed. Het is de bedoeling dat de festivalgangers nieuwsgierig worden en worden aangetrokken door de kleine openingen. Het grootste punt waar ik daarna mee zat is de kleur. Moest het zwart/wit, houtkleur of meerdere felle kleuren? Uiteindelijk heb ik voor meerdere kleuren gekozen. Dit past meer op een festival waar lichtshows vaak een groot punt zijn.

Het dak word door dezelfde stalen buizen bevestigd, dit door middel van veren die ook worden gebruikt bij gewichtheffen om de gewichten klem te houden.
Het dak loopt weg van het vierkante blok. Op de plekken waar geen bouwblokken komen, komen smalle blokken. De afmetingen van de blokken zijn: 1000mm breed, 500mm diep en 500mm hoog. Dit was voor het stapelen en het zicht van de festivalgangers na onderzoek de beste afmeting. Zie de foto hieronder voor het eindresultaat:

AppleMark
 

Alle bouwblokken, hulpstukken en het waterdichte doek kunnen op een aanhanger vervoerd worden. De afmetingen van de aanhanger zijn minimaal: 3000mm lang en 2000mm breed.

Wanneer het gesloten moet worden, omdat de expo er meerdere dagen moet staan, kunnen tussen de bouwblokken in platen bevestigworden door middel van een soort ‘plug en play’. Ook kunnen de kleuren die je nu aan de achterkant ziet worden vervangen door doorzichtige platen. Op bovenstaande afbeelding word er niks onthuld waardoor naar mijn mening de nieuwsgierigheid het grootst is

Kritische zelfreflectie

Afgelopen periode was best wel een chaotische periode.             De vele vrije dagen en andere verplichtingen zorgden ervoor dat ik snel tot een ontwerp moest komen. Ik vond het jammer dat de periode niet langer was, als de periode langer was had ik mijn ontwerp tot in de puntjes perfect kunnen maken. Ik ben zoiezo erg tevreden over het ontwerp, ik vind het alleen jammer dat alles best wel snel moest gebeuren en ik hierdoor weinig proeven kon maken. Door de korte tijd heb ik snel knopen doorgehakt en ben ik snel verder gegaan met ‘de bouwblokken’.

Ik had deze periode meerdere maquettes willen maken, maar dit heb ik door de tijdsdruk niet echt gedaan. Wel heb ik me verbeterd met Vectorworks, dat is deze periode naar mijn mening veel beter gegaan en hoe meer ik het gebruik, hoe beter ik er in word.

Ik wil voor zeker meer maquette’s maken, dit is een punt wat ik moet verbeteren. Ik wil ervoor zorgen dat ik snel kleine proefjes kan maken van verschillende materialen. Bij dit ontwerp was het misschien ook niet heel nodig, maar bij andere ontwerpen weet ik zeker dat ik dat moet gaan doen.



MAQUETTE




KOSTEN + GEWICHT

Bouwblok
2,75 m2 18 mm multiplex = 34,80 euro
0,38 m2 5 mm acrylaat = 27 euro
4 stalen holle buizen van 50 mm rond = 23 euro
totaal per bouwblok: 84,80 euro
35 bouwblokken: 2.968 euro

gewicht 35 bouwblokken: 1.295 kilo

Tussendeel
1,24 m2 18 mm multiplex = 15,70 euro
2 stalen holle buizen van 50 mm rond = 11,50 euro
totaal per tussendeel: 27,20 euro
30 tussendelen: 816 euro

gewicht 30 tussendelen: 457,5 kilo

Deuren om te sluiten
9,2 m2 18 mm multiplex = 116,50 euro

gewicht deuren om te sluiten: 84,18 kilo

Platen om te sluiten
0,37 m2 multiplex = 13,36 euro
36 platen: 481 euro

Gewicht platen om te sluiten: 122 kilo

Waterdicht doek
37,79 m2 waterdicht doek = 169 euro

gewicht waterdicht doek: 23,80 kilo

Verf

311,4 m2 verf
311,4 : 6 =51,9 liter verf
50 euro per 10 liter = 259,5 euro

Totale kosten
4.810 euro
-20%= 3848 euro

Totaal gewicht
1.942,48 kilo

1.942,48 kilo + een normale auto van 1.200 kilo = totaal 3.142,80 kilo


afgerond 3.150 kilo zodat er 350 kilo overblijft voor spullen in de bouwblokken.

HOE SLUIT IK HET AF?

Een probleem was het afsluiten, dit omdat er overal open ruimtes inzitten. Er moest een makkelijke manier wezen om dit af te sluiten. Ik heb net als bij de bouwblokken gekozen voor plug en play. het moest makkelijk te bevestigen zijn en tevens hufterproof, dit heb ik gedaan door een plaat te bevestigen aan de aanliggende bouwblokken.


Er is 1 grote open ruimte waarbij geen gebruik word gemaakt van bouwblokken, dit om openheid te creeren. maar hoe sluit ik deze ruimte af?

ik heb ervoor gekozen om klapwanden te gebruiken die aan de bouwblokken bevestigd kunnen worden. Ook hier is weer het plug en play van toepassing, alles is zoals bij lego, je kan het makkelijk losmaken en weer opbouwen, dit in enkele seconden.


Wat als het gaat regenen? wanneer het regent kan er een waterdicht doek aan de stalen buizen worden bevestigd, dit gaat door middel van veren, klemmen die ze bij gewichtheffen gebruiken, het is stevig en je kan er eventueel nog een slotje aan bevestigen.

Gesloten versie:

Versie bij regen:





GEKLEURDE BOUWBLOKKEN

Na niet al te lang nadenken heb ik toch gekozen voor gekleurde blokken, dit geeft een meer speels effect en ook is het meer uitnodigend. Niemand komt af op blokken met saaie kleuren denk ik, daarom heb ik ervoor gekozen om vooral felle kleuren te gebruiken met soms witte blokken waaraan je lijstjes kan ophangen. Witte blokken zorgen er net zoals bij musea voor dat de aandacht alleen op bijvoorbeeld het schilderij word gevestigd.

Toen kwam eigenlijk het grootste probleem: de opstelling van de blokken.. Wat zorgt voor een beleving? hoe krijg ik mensen aan de praat en waar gaan de mensen zitten?

In eerste instantie had ik simpele tafels met simpele stoelen, dit kon natuurlijk niet ! De bouwblokken zijn juist hetgene waar ik verder mee moet gaan. door openingen in de wanden van bouwblokken te maken ontstaat er een zitplek op 500 mm hoogte, leg daar tegenover nog een bouwblok en de start van de conversatie zou niet lang meer duren !

dinsdag 13 mei 2014

VOORLOPIG ONTWERP


Deze opstelling word mijn uitgangspunt, 2 rijen met bouwblokken, elke muur 4 hoog. een loungebank die de kubus compleet maakt en de kassa daarbuiten, dit om een beleving te maken waarbij er nog niet op de centen word gelet. Omdat je nooit weet hoe het weer in Nederland word heb ik ervoor gekozen om stalen pijpen in de bovenste blokken te zetten waaraan een doek bevestigd kan worden, dit in een abstracte vorm om het speelser en uitdagender te maken.

WARM HOUT OF SPEELSE KLEUREN?


CONSTRUCTIE BOUWBLOK



Afmetingen:
Lengte: 1000 mm
Diepte: 500 mm
Hoogte: 500 mm
De constructie van 1 bouwblok bestaat uit 4 gaten van boven en 4 gaten van onder, ieder 10 cm diep.
door een stalen of massief houten pijp kan je de blokken koppelen, waardoor er geen beweging meer inkomt. Als er ook een optie voor gebogen muren komt moet er ook een gat in het midden tussen de 2 gaten waardoor je met 1 pijp de blokken kan laten draaien. Het beste is de bouwlaag maximaal 4 blokken hoog te maken, dit is niet alleen makkelijk met opbouwen maar ook juist zodat iedereen in het bovenste blok kan kijken, want er zijn niet veel mensen langer dan 2 meter.

BOUWBLOKKEN


De bouwblokken, de bouwblokken zijn het hoofdonderwerp in mijn ontwerp, bovenstaande afbeelding laat de 6 mogelijkheden zien. Door middel van deze bouwblokken moet er een muur ontstaan waarbij je eigenlijk zelf kan bepalen of je ze dichtdoet, volledig open, volledig glas of een combinatie van deze opties. Met deze blokken kan je dus een muur bouwen die zelf in te delen is, waardoor je zelf je 'lijnenspel kan kiezen'. Op dit moment weet ik nog niet of ik zelf bepaal hoe het eruit komt te zien of dat ik KOP laat kiezen hoe zij het willen hebben en wat het beste bij bijvoorbeeld een Festival past.


Dit zijn enkele mogelijkheden voor KOP, de schuttingen zijn nog geen zeker onderdeel van mijn ontwerp, dit omdat dit juist niet 'open is'. Door dit gegeven kan ik ervoor kiezen om meerdere blokken te maken en daar mee ga spelen. Bovenstaand zijn enkele opties hoe de indeling zou kunnen zijn, dit zijn voorlopige ontwerpen.


INSPIRATIE + VISIE


Mijn Inspiratie komt vooral vanuit materiaal stapelen en een goede doorkijk.
Ik heb gekozen voor de bovenstaande afbeeldingen omdat hier veel mogelijk mee is, ze laten manieren van stapelen zien en ook hoe je 'door de bomen wel het bos ziet'. 
Maar waarom stapelen en waarom doorkijk?

Het idee van stapelen komt voort uit de website van KOP waarbij de opeenstapeling van zwarte vlakken met witte letters direct opvallen. KOP is eigenlijk nooit naar buiten getreden, ze willen nu het grotere publiek aanspreken. Ik vat dit op als: 'je hart openen', laten zien waar je mee bezig bent, aan iedereen !  KOP opent zijn deuren nu voor het grotere publiek en het is aan mij de taak om deze openingen te maken, dit neem ik redelijk letterlijk.

Mijn idee is om vanuit stapelen verder te gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden:
gesloten, open en glas zijn de meest aansprekende opties. De uitdaging is om de mensen van kop zo snel mogelijk te laten bouwen met lichte onderdelen.



WOORDENSPIN